Landul Brandenburg

Cu o suprafață totală de 29.481 km2, o extindere maximă de la nord la sud de 291 km și o prelungire est-vest de 244 km, Landul Brandenburg – unul dintre așa-numitele 5 noi Landuri din state federale – este al cincilea și cel mai mare land din Germania (cel mai mare dintre noile landuri). Capitala landului este Potsdam. Cu 2 457 866 de locuitori (31.12.2015 / Sursa: Biroul de Statistică Berlin-Brandenburg), densitatea populației este de 83.8 locuitori pe km2 (cea mai puțin populată țară din Germania după Mecklenburg-Vorpommern).

Pentru Parlamentul Landului Brandenburg (cu sediul la Potsdam) au fost reprezentate cinci partide la ultimele alegeri (09/2014).

Actualul Parlament al Landului Brandenburg, are 88 de deputați, aleși pentru o perioadă de cinci ani. Șase partide sunt reprezentate în al șaselea Parlament ales la 14 septembrie 2014. Partidul Social Democrat al Germaniei (SPD) ocupă 30 de locuri și este, prin urmare, cea mai puternică grupare politică; Uniunea Cristian Democrata (CDU) are 21 de locuri, iar Die Linke (partidul de stânga) este formată din 17 deputați. Pentru prima dată, Alianta pentru Germania (AFD, forta dreapta) este reprezentata de zece locuri în Parlament; cel mai mic grup este Bündnis 90/Die Grünen (șase locuri). Patru deputați sunt neafiliați.

Actualul guvern SPD-Die Linke (stânga) a fost pus în funcție din 5 noiembrie 2014. Primul-ministru este Dietmar Woidke (SPD). Departamentele sunt împărțite după cum urmează:

Ministerul Finanțelor (MdF)
Ministerul de Interne și Afaceri al Oraselor si Comunelor (MIK)
Ministerul Justiției, Europei și Protecției Consumatorilor (MdJEV)
Ministerul Economiei și Energiei (MWE)
Ministerul Științei, Cercetării și Culturii (MWFK)
Ministerul Infrastructurii și Amenajării Teritoriului (MIL)
Ministerul Dezvoltării Rurale, Mediului și Agriculturii
Ministerul Educației, Tineretului și Sportului (MBJS)
Ministerul Muncii, Afacerilor Sociale, Sănătății, Femeilor și Familiei (MASGF)

Istorie: Brandenburg este situat în regiunea de șes din nordul Germaniei, influențată decisiv de epoca de gheață.

Data de constituire istorică sub Mark Brandenburg este 11 iunie 1157. De la 1415-1918 regiunea a fost sub conducerea Hohenzollernă. Brandenburg a fost țara de bază a statului prusac de la 1701 la 1946. Provincia prusacă Brandenburg (fără Altmark), creată în 1815, a devenit Brandenburg după sfârșitul războiului (fără Neumark la est de Oder). În RDG, regiunea a fost împărțită în trei districte. În 1990, landul Brandenburg a fost restabilit ca stat al Republicii Federale Germania. Landul Brandenburg este divizat în 14 districte rurale și 4 districte urbane.

Landul Brandenburg este considerat zona cu cele mai multe ape din Germania. Există peste 3.000 de lacuri naturale, peste 33.000 de km de râuri, dintre care cele mai multe cu un drenaj artificial și alte canale. Râuri mari ating Landul Brandenburg, dar numai la margini (Elba, Oder, Neisse). Havel și Spree traversează de asemenea landul. La numeroasele lacuri naturale din Brandenburg amintim Ansamblul format din 9 Lacuri artificiale, din zona Lusatia, creat prin inundarea găurilor din minele deschise și nefolosite. Până în 2025 va fi cel mai mare peisaj de apă artificial din Europa.

Conservarea naturii are o mare prioritate în Landului Brandenburg. În 2002, landul a desemnat 15 arii protejate pe scară largă, inclusiv un parc național, trei rezerve ale biosferei UNESCO și 11 parcuri naturale. În general, zonele protejate la scară largă reprezintă aproximativ o treime din suprafața terestră.

Castelele, grădinile și parcurile din peisajul cultural al orașului Potsdam au fost incluse în lista siturilor Patrimoniului Mondial UNESCO în 1990. Acest Patrimoniu Mondial se extinde pe aproximativ 500 de hectare, cu parcuri și 150 de clădiri în perioada 1730-1916. Mai cunoscut international sunt park si castelul Sanssouci din Potsdam, castelul Cecilienhof din Potsdam, castelul Branitz din Cottbus si Parkul Fürst-Pückler din sudul landului Brandenburg.

 

Ersten Kommentar schreiben

Antworten

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht.


*


*